Gescheiden afval

afval scheiden (3)dinsdag 04 maart 2014 23:26

Afval is grondstof, met twee aparte afvalbakken een betere scheiding.

De tijd dat afval echt afval was, is gelukkig echt voorbij. Ook is de tijd voorbij dat afval gestort wordt.

Tegenwoordig is het adagium “Afval is grondstof”.

Het blijkt dat afval bestaat uit allerlei soorten grondstoffen, die apart weer hergebruikt kunnen worden.

Maar we zullen bij het begin beginnen, we moeten met elkaar zo weinig mogelijk afval produceren. Daar ligt een taak bij het bedrijfsleven, de overheid, maar vooral ook bij ons als burgers.

De ChristenUnie geeft duidelijk aan, dat we vanuit de Bijbel leren, dat de mens gesteld is als rentmeester over de aarde. Dat wil zeggen, wij zijn geen eigenaar, maar de aarde mogen we gebruiken. We moeten die ontwikkelen en onderhouden, en de opbrengst mogen we voor eigen gebruik gebruiken. Dit houdt in dat we zorgvuldig met de schepping moeten omgaan.

Dit gezegd hebbend, blijkt in de praktijk dat we afval produceren. Maar afval blijkt ook gewoon weer grondstof. De ChristenUnie is, vanuit het rentmeesterschap, sterk voor hergebruik. Om dit laatste te bereiken is een juiste scheiding van de her te gebruiken grondstoffen, de beste oplossing. Scheiding van de afvalstromen bij de burgers, is op dit moment nog de beste oplossing. Wellicht dat over een aantal jaren de economisch beste oplossing wordt, om het afval fabrieksmatig te scheiden. Er lopen op dit punt al proeven.

Maar voorlopig is het de meest economische oplossing om het afval bij de burgers te scheiden. Verder blijkt bij andere gemeenten, dat bij toepassing van 2 aparte afvalbakken, één voor GFT en één voor restafval, een veel betere scheiding wordt bereikt dan de nu gebruikte duobak. Bovendien is er nog maar één ophaler die geschikte wagens heeft voor de duobak. Vandaar dat de raad unaniem besloten heeft, ondanks het ongemak van 2 bakken, voor de invoering van 2 afvalbakken. Dit zal ingaan op 1 januari aanstaande. Er zal hierover nog uitvoerig gecommuniceerd worden door de gemeente.

Op een later moment in dit jaar zal de raad nog uitgebreid debatteren over verdere oplossingen om het doel, een zo klein mogelijk hoeveelheid afval en een zo hoog mogelijke scheidingspercentage, te bewerkstelligen.

Één van de onderwerpen is om het zogenaamde “diftar” systeem in te voeren. Dit houdt in dat je meer betaald als je meer (rest)afval aanbiedt en moet gaan betalen bij de milieustraat. Het uitgangspunt in deze is “De vervuiler betaald”. De ChristenUnie is geen voorstander voor het invoeren van het “diftar” systeem, om diverse redenen. De belangrijkste reden is dat gezinnen met kinderen, die uiteraard meer afval produceren, meer moeten gaan betalen. Gezinnen met kinderen hebben het tegenwoordig al niet gemakkelijk, dus laten we ze niet “straffen” voor het feit dat ze kinderen hebben, maar blij zijn met de kinderen, want zij zijn onze toekomst.

« Terug