Algemene beschouwingen door de ChristenUnie begroting 2016

magazinescu.jpgdonderdag 17 december 2015 19:22

Wat is een jaar in de politiek. Totaal niets. Zo lees ik de beschouwingen behorende bij de begroting 2015 voor en zo zijn we aangeland bij de beschouwingen voor 2016.

Algemene beschouwingen door de ChristenUnie begroting 2016

Voorzitter,

Wat is een jaar in de politiek. Totaal niets. Zo lees ik de beschouwingen behorende bij de begroting 2015 voor en zo zijn we aangeland bij de beschouwingen voor 2016.

Maar wat is er in deze afgelopen periode veel gebeurd!

Het college en niet te vergeten de ambtenaren zijn er wederom in geslaagd de Raad een begroting voor te leggen, die sluitend is. De ChristenUnie fractie wil dan ook van deze plaats haar waardering hiervoor uitspreken. Het vele werk wat is gedaan heeft geresulteerd in een leesbaar stuk wat voor een ieder, maar zeker ook voor onze partij, overzichtelijk is.
Door de goede samenwerking tussen de Raad, college en ambtenaren is het ook nu weer gelukt waarbij ieders verantwoordelijkheid is gerespecteerd. Toch zijn de “vette” jaren voorbij. De overschotten lopen terug en de voorliggende begroting geeft niet veel ruimte meer om extra projecten te doen.

De ChristenUnie constateert dat de in het verleden ingezette bezuinigingen, juist nu zijn vruchten gaan afwerpen. Men name de transities in het sociale domein, maar vooral de financiële onzekerheid die deze met zich meebrengen, geven naar de toekomst toe een beleid wat sober dient te zijn en waarbij er goed op de centjes zal moeten worden gelet. Nog meer dan in het verleden zal, door de toen grote overschotten, ons in ziens keuzes moeten worden gemaakt welke projecten niet en welke projecten later worden opgepakt. Samenwerking tussen college en Raad over de keuzes is essentieel waarbij het belangrijk is dat de keuzes Raad breed gedragen worden zowel door de coalitie als door de oppositie. Voorwaar een mooie uitdaging voor de komende jaren.

Waren we als ChristenUnie in het verleden wel eens terughoudend over het goedkeuren van de voorliggende begroting. Voor de begroting 2016 geldt dit niet. De ChristenUnie is positief over de voorliggende begroting maar heeft toch nog wel wat opmerkingen en aanbevelingen.

In 2015 is een aanvang gemaakt door het Rijk van de overheveling van de taken in het sociale domein naar de Gemeenten waarbij een bezuiniging werd doorgevoerd op de bijdragen. Onze Gemeente heeft deze exercitie uitstekend opgepakt en was op tijd klaar met de invoering. Uiteraard kon men alleen werken binnen de kaders die men toen wist maar gaandeweg bleek dat wij een juiste keuze hadden gemaakt. Ook het tijdig meenemen van de Raad in deze omvangrijke operatie is een succes gebleken. Gezamenlijk konden we tijdig de juiste keuzes maken waarbij er een goede samenwerking ontstond tussen ambtenaren, college en Raad hetgeen de besluitvorming en het maken van keuzes vergemakkelijkten.

De ChristenUnie heeft toch zijn zorg voor de zwakkeren in onze samenleving. Zij gaan onzekere tijden tegemoet en ook voor anderen is het een spannende periode.
Eén van de lijnen die de ChristenUnie uit Gods Woord trekt is dat het onze opdracht is op te komen voor hen die het moeilijk hebben. Het raakt ons allen en het roept ons op om zorg te dragen voor een samenleving waar een ieder zijn of haar plek heeft. Dit is in onze ogen geen vrijblijvende opdracht ook niet wanneer het financieel-economisch klimaat wat beter is.

Met name de komende jaren zal steeds meer duidelijk worden hoe de financiële gevolgen uiteindelijk voor onze gemeente zullen zijn als de transities volledig zijn doorgevoerd. Momenteel is er nog geen volledig zicht op de financiële uitkomsten van de WMO, Jeugdzorg, Participatiewet en Passend onderwijs. Met andere woorden: Hoe groot is het uiteindelijke budget, hoe groot is de uiteindelijke korting etc. Iedere keer komt er meer informatie vanuit Den Haag zodat wij verwachten dat het totaal beeld uiteindelijk helder is. Begroten hierop is uiterst lastig beseffen wij, maar het college en de ambtenaren zijn hier goed in geslaagd.

Belangrijk is dat wanneer er een overschot dreigt (WMO) nagedacht wordt om dit overschot zo spoedig mogelijk in te zetten voor degene die dit nodig hebben in onze gemeente.

Daarnaast zal de herstructurering van de WVS ook de nodige zorgen met zich meebrengen. Ook hier ligt een taak voor ons als gemeente om de sociaal zwakkeren te beschermen en daar waar mogelijk hen passend werk aan te bieden. Samenwerking met het bedrijfsleven is onontbeerlijk en zal forse inspanningen vergen. Het zoveel mogelijk uit besteden van taken aan de nieuwe WVS is voor wat de ChristenUnie betreft, een opdracht waar we niet om heen kunnen.

Voorzitter, ook ontkomen we als gemeente niet aan het vluchtelingen vraagstuk. Hoewel we (nog) niet zijn aangewezen om een AZC in te richten hebben we wel een taak als gemeente om ruimhartig om te gaan met het huisvesten van status houders. Vanuit Gods Woord zien wij het als onze opdracht om onze naaste te helpen binnen onze mogelijkheden. Het probleem kunnen wij niet oplossen maar wel helpen te verlichten.

In de voorliggende begroting missen we nog steeds een eigen geldpotje voor de diverse kernen wat de kernen zelf kunnen besteden. Uiteraard wel onder verantwoording achteraf. Misschien is het toeristisch fonds een optie.

Een andere zorg blijven de personele kosten in zijn totaal. Ondanks de aangegane gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingen blijven deze onveranderd hoog. Het is een blijvende zorg en aandacht deze kosten periodiek te monitoren en daar waar mogelijk bij te sturen. Het inhuren van derden dient tot een minimum te worden teruggebracht.

Door de vele gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingen wordt ook de kwetsbaarheid binnen het ambtenaren apparaat zichtbaar. Ook hier is een meer dan gewone aandacht van het management noodzakelijk en tijdig ingrijpen en/of bijsturen een vereiste.

Hoewel de meer jaren begroting voorligt beperken wij ons alleen voor de begroting 2016 en zullen de andere jaren voor kennisgeving aannemen. Er zijn nog veel onzekerheden, maar ondanks dat, stemt het tot tevredenheid dat ook de meerjarenbegroting een overwegend positief resultaat laat zien.

Bezorgd zijn wij ook dat de lijnen langer worden en dat de besluitvorming niet meer ligt bij onze gemeente maar bij alle deelnemers in de gemeenschappelijke regeling. Met verlies van zeggenschap in de eigen gemeente. De vraag is dan ook naar de toekomst toe: wat blijft daarvan over? Neem daarbij ook de maatregelen die nog vanuit de overheid kunnen komen . Een in onze ogen uitgeklede gemeente met een aantal basis taken. Is dit wenselijk? Voorzitter dat is het voor ons niet, maar het blijft de vraag of wij als gemeente Moerdijk het schip kunnen keren.

Veiligheid is een aspect wat ook de komende jaren grote aandacht zal houden. De brand bij Shell en andere ondernemingen en de gevolgen liggen vers in ons geheugen. Maar veiligheid gaat verder dan alleen maar het industrieterrein. Ook de veiligheid van onze inwoners zal blijvend onze aandacht vragen en geld en middelen kosten. De CU fractie vindt dit een blijvend goede zaak.

Voorzitter ik rond af. Vandaag geen uitgebreide algemene beschouwing van de ChristenUnie fractie. De begroting is sluitend en het meerjaren perspectief ziet er eveneens niet negatief uit.. Onze Gemeente beschikt over voldoende reserves maar wel maken wij ons zorgen over de investeringen die wij willen gaan doen de komende jaren.
Wij denken hierbij aan de onbalans tussen investeringen in de verschillende kernen van onze gemeente.

Tot slot is het positief dat de lasten voor onze inwoners in 2016 niet zullen stijgen. Dit is in de lijn van wat de ChristenUnie voorstaat.

Wij wensen het college en de ambtenaren Gods Zegen toe het komende jaar. Laat het niet bij woorden maar zet de ambities om in daden.

Bert Schreuders
Fractievoorzitter ChristenUnie.

« Terug